ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΕΣΤΙΑ» Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ?

 

Σε πορεία διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του Ιστορικού Σχολείου της Νέας Σμύρνης «ΕΣΤΙΑ» (8ο Γυμνάσιο και 7ο Λύκειο) κατέβηκαν Μαθητές , Καθηγητές και Γονείς την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες φήμες συγχώνευσης – μετακίνησης – κατάργησης του 8ου Γυμνασίου και του 7ου Λυκείου «ΕΣΤΙΑ» Ν. Σμύρνης,  προκειμένου να αποτρέψουν για άλλη μια φορά το εδώ και πολλά χρόνια «εξυφαινόμενο σχέδιο (?)».

 Τις προηγούμενες βέβαια φορές δεν στάθηκε δυνατό, χάρη στις δυναμικές κινητοποιήσεις των Μαθητών, των Καθηγητών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων , της Ένωσης Γονέων Ν. Σμύρνης τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων φορέων της πόλης.

Τότε τα επιχειρήματα ήταν «Το κτίριο είναι μισθωμένο, δεν μπορούν να υπάρχουν λυκειακές τάξεις σε μη παραμεθόρια περιοχή». Πολύ σωστά, γιαυτό και στη θέση του 8ου Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις «ΕΣΤΙΑ» Ν.Σμύρνης ιδρύθηκε, μετά από μακροχρόνιο αγώνα και έντονες διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις τόσο σε Δημοτικό όσο και σε Νομαρχιακό Επίπεδο, το 7ο Λύκειο. Έτσι το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο συστεγάζονται μέχρι σήμερα στο μισθωμένο κτίριο από το Κοινοφελές Ίδρυμα «Εστία Ν. Σμύρνης» .

Σήμερα το θέμα επανέρχεται. Συγχωνεύσεις σχολείων βλέπετε… Με πρώτα και καλύτερα αυτά για τα οποία καταβάλλονται μισθώματα από το Ελληνικό Δημόσιο. Ασφαλώς το επιχείρημα έχει οικονομική λογική. Σε περίοδο κρίσης μάλιστα δύσκολα καθίσταται μαχητό.

Αυτό όμως που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ είναι, το γιατί αφού το κτίριο είναι μισθωμένο, και αφού πρόσφατα πάρθηκε η απόφαση της διατήρησής του ως σχολείο ΔΟΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ για να γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο (Αλουμινένια παράθυρα, νέες τουαλέτες, φυσικό άεριο, αίθουσες χημείου, εργαστηρίου Η/Υ, βιβλιοθήκης κ.λ.π. ) ενώ ένα χρόνο μετά προσπαθούν και πάλι να το μεταφέρουν σε άλλα ιδιόκτητα κτίρια της περιοχής ?

Ποιος λογικός άνθρωπος ή manager θα ξόδευε χρήματα για να φτιάξει ένα κτίριο που μετά από ένα-δυό χρόνια θα ξενοικιάσει ?

Σ΄ένα κτίριο μάλιστα που έχει κατασκευαστεί σε παραχωρηθέν από το Δήμο προς το Ίδρυμα της Εστίας οικόπεδο προς νομή και κατοχή υπό τον όρο να κατασκευαστούν σαυτό οι επαγγελματικές της –τότε- σχολές και να μην αλλάξει χρήση .

Γιαυτό, όταν οι επαγγελματικές σχολές της έπαψαν να υπάρχουν, έγινε σχολείο. Στην περίπτωση που το σχολείο μεταφερθεί σε άλλο κτίριο της περιοχής θα πρέπει να διατηρηθεί η χρήση του ακινήτου από το Ίδρυμα, προκειμένου να μην επανέλθει στην κατοχή του Δήμου.

 «Τους φτιάξανε δηλαδή το κτίριο» και το αφήνουν για να το ξανακάνουν επαγγελματικές σχολές, Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ή κάτι σχετικό, σε περιοχή «φιλέτο», πάνω στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης, άρα το Δημόσιο πιάστηκε «Κώτσος» για άλλη μια φορά ?

Για να μην μιλήσουμε για την πιθανή απαίτηση της ΕΣΤΙΑΣ να αποκατασταθεί το κτίριο όπως ήταν προ της ενοικίασης. Κι άλλα λεφτά δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο….

Ο Mark Twain είπε ότι «Εκπαίδευση είναι η διαδικασία μετατροπής ενός άδειου μυαλού σε ανοιχτό». Μήπως πρέπει με ανοιχτό μυαλό να εξετάσει κάποιος υπεύθυνος την σημερινή κατάσταση και να γίνει μια προσπάθεια το κτίριο να περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο ?

 Μήπως περισσεύουν τα οικόπεδα στη Ν. Σμύρνη όπου θα μπορούσε ο ΟΣΚ να ανεγείρει νέα σχολικά κτίρια?

Αρκετά ενοίκια δεν πήρε τόσα χρόνια το Ίδρυμα ? Στο κάτω-κάτω όλοι εν μέσω κρίσης δεν πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με κάποιες λογικές παραχωρήσεις ?

Μήπως η διελκυστίνδα μεταξύ Δήμου – Ιδρύματος ΕΣΤΙΑΣ – Νομαρχίας – Υπ. Παιδείας καταλήξει τελικά στο Κλείσιμο του Ιστορικού Σχολείου προς όφελος του Ιδρύματος ?

Μήπως ο Δήμος μετά νοικιάσει ο ίδιος το κτίριο για λογαριασμό του (!) και ξανά μεγάλος χαμένος το Ελληνικό Δημόσιο ?

Επειδή στο τέλος «ξυρίζουν το γαμπρό», ένα είναι το σίγουρο. Το θέμα δεν θα κλείσει όπως κάποιοι νομίζουν «συνοπτικά», επειδή η οικονομική συγκυρία έτυχε να είναι με το μέρος τους.

Εμείς πάντως δεν θα το ξεχάσουμε….

 

Πηγή Φωτο : www.alfavita.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: